גודש בהנקה, פצעים וסדקים בפטמות – המדריך המלא להתמודדות
- לוטם לרנר
- 1 בפבר׳
- זמן קריאה 6 דקות
התקופה הראשונה של ההנקה יכולה להיות מאתגרת ומלווה בקשיים כמו גודש בשד, פצעים וסדקים בפטמות. עם זאת, באמצעות הבנה מעמיקה, טכניקות מתאימות ותמיכה מקצועית, ניתן להתגבר על האתגרים הללו ולהבטיח שיפור בחוויית הנקה מוצלחת ובריאה לך ולתינוקך. אם את מחפשת יועצת הנקה מומלצת שתספק לך כלים מעשיים ופתרונות מותאמים אישית, חשוב לקבל ליווי מקצועי כבר בשלבים הראשונים.

גודש בשד – סיבות ודרכי התמודדות
מהו גודש בשד?
אחד האתגרים הנפוצים ביותר איתם מתמודדות נשים מניקות, במיוחד בשבועות הראשונים לאחר הלידה, הוא הגודש. גודש מתאר מצב בו השדיים מתמלאים ומתקשים, הופכים רגישים וכואבים, ולעיתים אף חמים למגע. תחושה זו נובעת לא רק מהצטברות חלב, אלא גם מהגברת זרימת הדם והצטברות נוזלים ברקמות השד כחלק מתהליך ייצור החלב. אמנם תחושת מלאות מסוימת היא טבעית ואף רצויה בתחילת ההנקה, אך גודש משמעותי עלול להוות מכשול של ממש ולהוביל לסיבוכים נוספים.
כפי שמדגיש ארגון לה לצ'ה במאמרם המקיף בנושא, הבנת הגורמים לגודש והדרכים למניעתו וטיפולו, חיוניים להצלחת ההנקה. איך לטפל בגודש בשד? ראשית חשוב לזהות את הסימנים המוקדמים ולהגיב במהירות כדי למנוע החמרה במצב. גודש שלא מטופל כראוי עלול להוביל לכאבים בהנקה, ירידה בייצור החלב ואף לדלקות כמו מסטיטיס.
גורמים לגודש:
הנקה לא תכופה או לא מספקת: כאשר התינוק אינו יונק מספיק פעמים או שאינו מרוקן את השד ביעילות, החלב מצטבר וגורם לגודש.
הצמדה לא נכונה של התינוק לשד: הצמדה לא תקינה יכולה למנוע ריקון מלא של השד ולהוביל לגודש.
שאיבה לא מספקת: במקרים שבהם האם שואבת חלב אך לא מצליחה לרוקן את השד במלואו, עלול להיווצר גודש.
סימנים לגודש:
שדיים נפוחים, קשים וכואבים.
עור מתוח ומבריק על השד.
חום מקומי בשד.
קושי בהצמדת התינוק לשד בשל הקשיחות והנפיחות.
מניעת גודש:
הדרך הטובה ביותר למנוע גודש היא הנקה תכופה וללא הגבלה, על פי דרישת התינוק, כבר מהימים הראשונים לאחר הלידה.
על פי משרד הבריאות, הנקה תכופה של לפחות 8–12 פעמים ביממה, תבטיח פינוי יעיל של החלב מהשד ותמנע הצטברות נוזלים. חשוב לאפשר לתינוק לינוק משד אחד עד שהוא מסיים באופן עצמאי, ורק אז להציע את השד השני.
במקרים בהם התינוק ישנוני או מתקשה לינוק, יש להעיר אותו בעדינות ולעודד אותו לינוק. אם מסיבה כלשהי לא מתאפשרת הנקה ישירה, חשוב לשאוב או לסחוט את החלב באופן תדיר, רצוי בעזרת משאבת חלב באיכות טובה.
איך לטפל בגודש בשד? טיפול ודרכי התמודדות עם גודש:
איך לטפל בגודש בשד? כאשר מופיעים סימני גודש, חשוב לפעול להקלת התסמינים ולשיפור זרימת החלב. ארגון לה לצ'ה ממליץ על מספר דרכים יעילות:
הנקה תכופה: כפי שהוזכר, הנקה תכופה היא המפתח למניעה וטיפול בגודש.
ריכוך הפטמה: לפני ההנקה, ניתן לרכך את אזור הפטמה והעטרה על ידי טכניקה הנקראת "ריכוך בלחץ הפוך". טכניקה זו כוללת הפעלת לחץ עדין אך יציב סביב בסיס הפטמה בעזרת האצבעות למשך כדקה. פעולה זו מסייעת לדחיקת הנוזלים המצטברים באזור ומאפשרת לתינוק להתחבר טוב יותר לשד.
קומפרסים קרים: בין ההנקות, ניתן להניח קומפרסים קרים על השדיים למשך 15-20 דקות בכל פעם. הקור מסייע בהפחתת הנפיחות והכאב.
עיסוי עדין: עסי בעדינות את השד , בתנועות סיבוביות מכיוון בית השחי לכיוון הפטמה, יכול לסייע בפינוי נוזלים ושיפור זרימת החלב.
משככי כאבים: במקרים של כאב משמעותי, ניתן להשתמש במשככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת המותרים לשימוש בזמן הנקה, בהתייעצות עם רופא או יועצת הנקה מוסמכת.
גודש בשד, חסימת צינוריות חלב, ודלקת בשד (מסטיטיס) יכולים להחמיר את המצב וליצור כאבים חריפים יותר. כאשר השד מלא יתר על המידה, הזרימה הטבעית של החלב עלולה להיפגע, מה שמוביל לתסכול אצל התינוק ולמציצה אגרסיבית יותר, שעלולה לפצוע את הפטמה. כמו כן, מצבים רפואיים כמו קנדידה (פיטריה) בפה של התינוק או זיהומים חיידקיים עלולים לגרום לכאב מתמשך ולסדקים שאינם מחלימים.
מסטיטיס מניעה וטיפול
מסטיטיס, דלקת בשד עם או בלי זיהום, היא אחת הסיבות המרכזיות להפסקת הנקה מוקדמת. מחקר זה בחן שיטות שונות למניעת מסטיטיס, כולל שימוש בפרוביוטיקה, עיסוי שד, חינוך להנקה וטיפולים תרופתיים. נמצא כי עיסוי בנקודות דיקור (Acupoint Massage) עשוי להפחית את הסיכון למסטיטיס ולכאב בשד, בעוד ששימוש בפרוביוטיקה הראה פוטנציאל מסוים להפחתת הסיכון, אם כי דרושים מחקרים נוספים כדי לאשר זאת. לעומת זאת, טיפולים אחרים כמו משחות אנטיביוטיות, אנטיביוטיקה מניעתית וחינוך להנקה לא הוכחו כאפקטיביים במובהק. מכאן עולה כי שילוב של תמיכה מקצועית עם גישות מוכחות כמו עיסוי ופרוביוטיקה עשוי להיות הדרך היעילה ביותר למניעת מסטיטיס, אך יש צורך במחקרים נוספים על מנת לגבש המלצות חד-משמעיות.
אם הגודש נמשך , מומלץ לפנות ליועצת הנקה מוסמכת ומקצועית כבר בשלב המוקדם של הזיהוי כדי למנוע סיבוכים מיותרים. יועצת ההנקה תאבחן ותבנה לך תוכנית טיפול ובמידת הצורך תפנה אותך לרופא. אם את כבר בשלב מתקדם יותר של מסטיטיס ומופיעים תסמינים נוספים כמו חום גבוה, אדמומיות חריגה בשד או תחושת חולי כללית, יש לפנות לרופא וליועצת הנקה במקביל כדי לתת מענה מקיף ויעיל ולהגיע להחלמה מהירה ככל הניתן.
לא להסס לפנות לעזרה
התמודדות עם גודש יכולה להיות מאתגרת, אך זכרו שאתן לא לבד. גם את לא בטוחה באיזה שלב את של התהליך, יועצת הנקה מוסמכת תוכל לספק לך תמיכה, הדרכה וכלים נוספים להתמודדות עם גודש ועם אתגרים נוספים בהנקה וכמובן למנוע תהליכים חמורים יותר.
פצעים וסדקים בפטמות – סיבות ודרכי טיפול
מהם פצעים וסדקים בפטמות?
סדקים ופצעים בפטמות הם פגיעות בעור הפטמה, הנגרמות לרוב עקב חיבור לא תקין. מצבים אלו עלולים לגרום לכאב משמעותי, להקשות על המשך ההנקה, ולהוות אחד האתגרים המרכזיים עבור אמהות מניקות, במיוחד בשבועות הראשונים לאחר הלידה. מחקרים שונים, בהם מאמר שפורסם ב-Medical News Today תחת הכותרת ״הגורמים והטיפולים בסדקים בפטמות", מצביעים על כך שהתופעה עלולה לגרום לאי נוחות, דימום ולתחושת תסכול בקרב אמהות רבות, ואף להוביל להפסקת ההנקה טרם זמנה.
הסדקים נוצרים בדרך כלל משילוב של מספר גורמים, בהם הצמדה לא נכונה, גודש בשד, יובש בעור הפטמה ואף מצבים רפואיים כגון פטריית קנדידה או זיהומים מקומיים. החדשות הטובות הן שבעזרת טיפול נכון והתאמות פשוטות, ניתן להקל משמעותית על הכאב ולזרז את תהליך ההחלמה. בראש ובראשונה, חשוב להקפיד על טכניקת הנקה נכונה, להימנע מטעויות הנקה נפוצות ולוודא שהתינוק תופס חלק גדול מהעטרה ולא רק את הפטמה עצמה. בנוסף, ניתן להשתמש בחלב אם כמשחה טבעית בעלת תכונות מרפאות, למרוח משחות ייעודיות המכילות לנולין טהור, ולאוורר את הפטמות בין ההנקות. גם קומפרסים חמימים או קרים יכולים לסייע בהפחתת הכאב ובהאצת הריפוי.
עם זאת, יישום ההמלצות באופן עצמאי אינו תמיד פשוט, במיוחד בתקופה הרגישה שלאחר הלידה. לכן, במקרים של כאב מתמשך או פצעים שאינם מחלימים, מומלץ לפנות ליועצת הנקה מוסמכת, שתוכל להעניק הכוונה אישית ולזהות גורמים נוספים שעשויים להשפיע על התהליך. טיפול מותאם אישית יכול לסייע לא רק בריפוי הפטמות, אלא גם ביצירת חוויית הנקה נינוחה ומהנה יותר עבור האם והתינוק.
הסיבות העיקריות להיווצרות סדקים בפטמות:
חיבור לא נכון של התינוק לשד: זוהי הסיבה הנפוצה ביותר. כאשר התינוק אינו תופס נכון את הפטמה והעטרה, נוצר לחץ לא אחיד שעלול לפצוע את עור הפטמה העדין. מחקר שפורסם ב-2015 בכתב העת *International Journal of Environmental Research and Public Health* מצא כי הגורם המרכזי לכאב הוא הצמדה לא נכונה של התינוק לשד, מה שעלול להוביל ללחץ ממוקד על הפטמה ולגרום לפציעות.
יניקה חזקה מדי: תינוקות מסוימים, בעיקר בימים הראשונים, יונקים בעוצמה רבה שעלולה לגרום לגירוי ופציעה של הפטמה.
יניקה ממושכת מדי: הנקות ארוכות מאוד, במיוחד אם החיבור אינו אופטימלי, עלולות להוביל לשפשוף ופציעה של הפטמה.
שימוש לא נכון במשאבת חלב: שאיבה בעוצמה גבוהה מדי, או שימוש במגן שד (החלק שמתחבר לשד) שאינו מתאים במידותיו, עלולים לגרום נזק לפטמות.
לשון קשורה אצל התינוק: לשון קשורה היא מצב בו רקמה קצרה מחברת את הלשון לרצפת הפה, ועלולה להגביל את תנועת הלשון ולפגוע ביכולת התינוק לינוק בצורה יעילה.
זיהום פטרייתי (קנדידה): בהקשר לגודש, פטרייה שכיחה שמשגשגת בסביבה חמה ולחה, ועלולה לגרום לדלקת, גרד וסדקים בפטמות.
עור יבש ורגיש: נשים עם נטייה ליובש בעור עשויות להיות רגישות יותר להיווצרות סדקים.
איך לטפל בפצעים בפטמות?
שיפור טכניקת ההנקה – לוודא שהתינוק מתחבר נכון לשד.
שימוש בחלב אם לריפוי – חלב אם מכיל חומרים אנטי-דלקתיים המסייעים בהחלמה.
שימוש במשחות מרגיעות – משחות מבוססות לנולין יכולות להפחית כאב ולהגן על עור הפטמה אבל כשמדובר בפצעים חמורים יותר זה פחות יעיל ועדיף להתייעץ עם יועצת הנקה מוסמכת.
אווירור הפטמות – מומלץ לתת לפטמות להתייבש באופן טבעי.
במקרים בהם יש פצעים עמוקים, דימום או כאבים שאינם משתפרים, חשוב לפנות ליועצת הנקה מוסמכת שתוכל להדריך על שינויים בתנוחות ההנקה ולבדוק אם ישנם גורמים נוספים לכאב, כמו לשון קשורה אצל התינוק או בעיות אחרות. בנוסף, יועצת הנקה תוכל להמליץ לך להיעזר במשחות מרגיעות המיועדות לשימוש על פטמות כואבות.
לסיכום
איך לטפל בגודש בשד? איך למנוע כאבים בהנקה? איך להקל על פצעים בפטמות?
הנקה היא חוויה משמעותית ומעצימה, אך היא יכולה להיות מלווה בקשיים כמו גודש בשד, פצעים וסדקים בפטמות. למרבה המזל, באמצעות טכניקות נכונות וליווי מקצועי ניתן להתמודד עם האתגרים וליהנות מהנקה בריאה ונוחה. אם את חווה קשיים בהנקה, אל תהססי לפנות ליועצת הנקה מומלצת. קבלת תמיכה מקצועית מוקדמת יכולה לשפר את החוויה ולמנוע סיבוכים. אני מזמינה אותך ליצור איתי קשר עוד היום!
Comments