top of page

המדריך השלם לשנת תינוקות –
מחזורי שינה, שלבים, טיפים והתפתחות

​​

שינה אצל תינוקות היא אחד הנושאים המרכזיים שמעסיקים הורים. תינוקות עוברים שינויים רבים במהלך השנה הראשונה לחייהם. השינה שלהם מושפעת מגורמים רבים כמו למשל: התפתחות פיזית, סביבת השינה שלהם סדר יום, הרגלים ועוד. במאמר זה נדבר על כל מה שצריך לדעת על שנת תינוקות, כולל טיפים לשיפור איכות השינה, הסברים על קפיצות גדילה, זיהוי סימני עייפות ומידע על משברי שינה נפוצים.

תינוק ישן בשלווה

למה שינה כל כך חשובה לתינוק?

שינה טובה חיונית להתפתחות תקינה של תינוקות. במהלך השינה מתבצע עיבוד של מידע חדש, התפתחות מוחית ורגיעה של הגוף. תינוק שישן היטב לרוב רגוע יותר במהלך היום, קל יותר להרדים אותו, והוא נוטה להיות קשוב יותר לסביבתו. חוסר שינה יכול להוביל לעצבנות, קושי בהירדמות, ואף להשפיע על הגדילה והבריאות הכללית של התינוק.

מה קורה בגוף התינוק בזמן השינה?

במהלך השינה, הגוף מפריש הורמון גדילה החיוני להתפתחות התינוק. בנוסף, מערכת החיסון מתחזקת, והזיכרון והלמידה מתגבשים. מחקרים שונים מצביעים על כך ששינה איכותית עשויה לתרום להתפתחות השפה והמוטוריקה, ואף להפחית את הסיכון להתנהגויות חרדתיות בהמשך החיים. מחקר שנערך במסגרת Generation R Study מצא קשר אפשרי בין דפוסי שינה לא סדירים בגיל הרך לבין ביצועים קוגניטיביים נמוכים יותר בגיל 6, כולל בתחומי השפה, הזיכרון והתפקודים הניהוליים. ממצאים אלו מחזקים את ההבנה כי שינה מספקת יכולה לתרום להתפתחות בריאה במישורים הפיזיים, הקוגניטיביים והרגשיים של התינוק.

התפתחות פיזית

במהלך השינה, במיוחד בשלבים העמוקים, מופרש הורמון הגדילה (GH) החיוני להתפתחות התקינה של התינוק. חוסר שינה עלול לפגוע בהפרשת הורמון זה ולהשפיע על הגדילה. בנוסף, מחקרים מצאו קשר בין משך שינה קצר להשמנה בילדים, ככל הנראה בשל שיבוש בהפרשת הורמונים המווסתים תיאבון, כמו לפטין וגרלין. ​

 

התפתחות קוגניטיבית

תינוקות מבלים את שעות הערות בלמידה מתמדת. בזמן השינה, המוח מעבד ומאחסן את המידע הנלמד, מה שתורם ליצירת זיכרון ולמידה. מחקרים הראו כי תנומות במהלך היום מסייעות לתהליכי למידה וזיכרון אצל תינוקות. מחקר שפורסם ב-Nature Communications מצא כי בזמן השינה, מוחם של תינוקות לא רק מקבע זיכרונות ספציפיים אלא גם מארגן מחדש מידע ומאפשר הכללה של משמעויות מילים, דבר התורם להתפתחות שפה וידע סמנטי. בנוסף, סקירה שפורסמה ב-Advances in Child Development and Behavior מסכמת מחקרים עדכניים ומדגישה כי שינה חיונית לא רק לשימור מידע, אלא גם לבניית רשתות ידע מורכבות אצל תינוקות. ממצאים אלו מצביעים על כך ששינה, ובפרט תנומות במהלך היום, אינה רק שלב מנוחה אלא שלב קריטי בהתפתחות הקוגניטיבית של תינוקות.

 

התפתחות רגשית

חוסר שינה עלול להשפיע על מצב הרוח וההתנהגות של התינוק. ילדים עייפים עשויים להפוך לחסרי קשב והיפראקטיביים. חוסר שינה מתמשך עלול להוביל להתפתחות הפרעות התנהגות ומצב רוח

לכן, הקפדה על שינה מספקת ואיכותית היא חיונית להתפתחות התקינה של התינוק בכל המישורים.

שלבי השינה אצל תינוקות

שינה של תינוקות מורכבת משני שלבים עיקריים:

  •  שנת REM (Rapid Eye Movement) – שלב השינה הקלה שבו המוח פעיל מאוד, וישנה תזוזה של העיניים מתחת לעפעפיים. שלב זה חשוב לעיבוד המידע וללמידה. במהלך שלב זה, התינוק חווה פעילות מוחית מוגברת, וחוקרים סבורים כי זהו הזמן שבו המוח מעבד חוויות יומיומיות, מסדר מידע ומפתח קשרים עצביים חדשים. זהו גם השלב שבו עשויים להופיע חלומות ראשוניים אצל התינוק.

  • שנת NREM (Non-Rapid Eye Movement) – שלב השינה העמוקה שבו מתרחשת הפרשת הורמוני גדילה, ושיקום של מערכות הגוף. שנת NREM מתחלקת לשלושה תת-שלבים:

    • NREM שלב 1 – שלב המעבר בין ערות לשינה, שבו התינוק מתחיל להירגע, הדופק מואט, ופעילות המוח יורדת.

    • NREM שלב 2 – השינה הופכת עמוקה יותר, השרירים נרגעים והגוף מתכונן למנוחה מלאה.

    • NREM שלב 3 – זהו השלב החשוב ביותר לשיקום הגוף, שבו מתרחשת הפרשה מוגברת של הורמון גדילה, שיקום של שרירים ותאי גוף והתחזקות מערכת החיסון.

שני השלבים האלו מתחלפים לאורך הלילה במחזורי שינה שנמשכים כ-45-60 דקות בתינוקות צעירים, ועד 90 דקות בילדים גדולים יותר. מחזורי השינה משפיעים על איכות השינה של התינוק ועל יכולתו להתעורר רענן ורגוע יותר במהלך היום.

כמה שעות תינוקות צריכים לישון?

מחקר שפורסם ב-ScienceDirect מצא כי משך השינה של תינוקות משפיע באופן משמעותי על ההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית שלהם. שינה מספקת נמצאה קשורה לשיפור יכולות הלמידה, הזיכרון והויסות הרגשי, בעוד שחסך בשינה עלול לגרום לקשיים בתפקוד היומיומי ואף להשפיע על התפתחותם העתידית של ילדים.

כמות שעות השינה המומלצת משתנה בהתאם לגיל התינוק ולכן חשוב להבין מה מתאים בדיוק לשלב ההתפתחותי של התינוק שלכם. כמו כן, חשוב להדגיש שתינוקות שונים זה מזה. 
גם אם התינוק ישן יותר מהמומלץ או פחות מהמומלץ, זה עדין יכול להיות בסדר. כל עוד התינוק עירני ורגוע במהלך היום, גדל ומתפתח היטב, אין סיבה לדאגה.

רוצים לדעת כמה שעות שינה התינוק שלכם צריך בדיוק?

אתם מוזמנים להשתמש במחשבון שעות השינה לתינוקות שלי לקבלת המלצות מדויקות לגיל התינוק שלכם, כולל זמני ערות ושנ"צים מומלצים.

 

לפניכם ההמלצות הכלליות:

  • 0-3 חודשים: 14-17 שעות ביממה, כולל תנומות קצרות לאורך היום.

  • 4-6 חודשים: 12-16 שעות ביממה.

  • 6-12 חודשים: 11-14 שעות ביממה.

  • שנה ומעלה: 10-13 שעות ביממה, לרוב עם שנת צהריים אחת.

efon22_a_genius_1_year_old_baby_standing_with_the_his_back_to_0e46e707-4375-4f35-9f55-8c58
תינוק ישן עם אוזניות  - תמונה הומורסיטית

איך לזהות סימני עייפות אצל תינוקות?

תינוק עייף שלא נרדם בזמן עשוי להיכנס למצב של "עייפות יתר". עייפות יתר היא גורם משפיע מאוד ומקשה על התינוק להירדם וזאת בשל הפרשת אדרנלין וקורטיזול המעירה את התינוק כי הגוף נכנס למצב של ״השרדות״.  מה צריך לעשות? צריך לזהות את סימני העייפות בזמן ולהשכיב את התינוק לישון בחלונות השינה.

 סימנים נפוצים לעייפות כוללים:

  •  שפשוף עיניים – סימן ברור לכך שהתינוק עייף ומוכן לשינה.

  •  פיהוקים תכופים – ככל שהתינוק מפהק יותר, כך עולה הצורך שלו במנוחה.

  •  חוסר שקט – תינוק עייף עשוי להפוך לרגזן ולבכות לעיתים קרובות יותר.

  • משיכה באוזניים או בשיער – תינוקות עייפים מנסים להירגע על ידי משיכה באוזניהם או בשיערם.

  • מבט מזוגג – כאשר התינוק נראה "מנותק" או חולם בהקיץ, זה עשוי להיות סימן לעייפות.

  • חוסר עניין במשחקים או גירויים – אם תינוק שאוהב לשחק מאבד עניין פתאום, ייתכן שהוא עייף.

  •  רגישות יתר וקוצר רוח – תינוק עייף עשוי להגיב בבכי או תסכול לכל גירוי קטן.

  • בהייה - מבטים בוהים ללא תכלית.

  • מעידות ונפילות - בילדים גדולים יותר שעומדים נוכל לזהות מעידות תכופות ותנועות איטיות ומסורבלות יותר.

איך להימנע מעייפות יתר?

כאשר תינוק מגיע למצב של עייפות יתר, ייתכן שיהיה לו קשה יותר להירדם ולהישאר רגוע. לכן, חשוב:

  • לעקוב אחרי זמני הערות המומלצים – לכל גיל יש טווח זמן אופטימלי שבו התינוק יכול להישאר ער לפני שהוא מתעייף.

  • להיעזר בשגרת שינה ברורה – טקס שינה קבוע ומרגיע יכול לעזור לתינוק להבין שמגיע זמן השינה.

  • לשים לב לסימנים הראשונים של עייפות – ולפעול במהירות כדי להרדים את התינוק לפני שהוא נכנס למצב של עייפות יתר.

משבר גיל 4 חודשים – למה זה קורה ואיך מתמודדים?

 

 

משבר השינה בגיל 4 חודשים הוא שלב טבעי שבו תינוקות עוברים שינוי משמעותי בדפוסי השינה שלהם. זהו שלב שבו המעברים בין מחזורי שינה מתחילים להיות ברורים יותר, ותינוקות עשויים להתעורר בתדירות גבוהה יותר.

איך להתמודד עם יקיצות תכופות בגיל 4 חודשים?

  • שגרה קבועה – שמירה על טקס שינה קבוע כגון אמבטיה חמימה, סיפור לפני השינה ושקט בחדר, יכולה לעזור לתינוק להירגע ולהבין שמגיע זמן השינה.

  • לימוד הירדמות עצמאית – תינוקות שמתבססים על גורמים חיצוניים כמו נדנוד או הנקה כדי להירדם, עשויים להתקשות לחזור לישון בעצמם במהלך הלילה. יש לעזור להם בהדרגה ללמוד להירדם לבד.

  • בדיקת סביבת השינה – לוודא שהחדר חשוך מספיק, הטמפרטורה נוחה ואין הפרעות חיצוניות שיכולות לגרום להתעוררויות מרובות.

  • תגובה רגועה להתעוררויות – כאשר התינוק מתעורר, לנסות להרגיע אותו בעדינות בלי להוציא אותו מהמיטה מיד. לפעמים חיבוק קל או ליטוף יספיקו להרגיע אותו.

  • האכלות ליליות מתוכננות – בגיל זה, חלק מהתינוקות עדיין זקוקים לאוכל בלילה, אך כדאי לוודא שהתעוררויות אינן נגרמות רק מהרגלי אכילה שאינם הכרחיים.

  •  

 

efon22_funny_4_months_old_baby_boss_on_his_parents_--chaos_45_51432d09-40e1-403c-a256-1ed2
רגליים של תינוק

בטיחות בשנת תינוקות

כהורים טריים, אנחנו מוצאים את עצמנו מוטרדים משאלות רבות על בטיחות השינה של התינוק שלנו. איך נדע שהוא ישן בצורה בטוחה? האם החדר מספיק חמים? האם העריסה בטוחה מספיק? אלו שאלות טבעיות שכל הורה שואל את עצמו.

 

בואו נדבר על העקרונות החשובים ביותר לשינה בטוחה של תינוקכם:

ראשית, הכי חשוב:

  •  להניח את התינוק לישון על הגב, על מזרן קשיח ויציב.

  • העריסה צריכה להיות פשוטה ונקייה - בלי שמיכות עבות, בובות או כריות שעלולות להיות מסוכנות. כשהסביבה נקייה, גם הראש שלנו נקי מדאגות.

  • הטמפרטורה בחדר היא נושא שמטריד הרבה הורים. אתם יודעים את התחושה הזו כשאתם מתלבטים אם לשים עוד שמיכה או להוריד אחת? טמפרטורת החדר האידיאלית צריכה להיות בין 22 ל-24 מעלות. פשוט תלבישו את התינוק בשכבה אחת יותר ממה שאתם לובשים, אבל היזהרו מחימום יתר - זה יכול להיות מסוכן בדיוק כמו קור.

אם בחרתם בלינה משותפת (וזו בחירה אישית לחלוטין!), חשוב להקפיד על על מחיצה יציבה בין התינוק להורים והימנעות משמיכות כבדות. זה נשמע מסובך, אבל אחרי כמה לילות זה הופך לטבע שני.

רבים משתמשים במכשירי רעש לבן כדי להרגיע את התינוק. זה בסדר גמור! רק שימו אותו במרחק של כשני מטרים מהתינוק, בעוצמה עדינה - כמו לחש רך שעוזר לתינוק להירגע.

זכרו - סביבת שינה בטוחה היא לא רק עניין טכני. כשאנחנו יודעים שהתינוק שלנו ישן בסביבה בטוחה, גם אנחנו ישנים טוב יותר. זה מעגל קסמים חיובי שמשפיע על כל המשפחה.

אתם עדיין מרגישים לא בטוחים ויש שאלות? זה טבעי לגמרי. אני כאן כדי לעזור לכם ולענות על כל שאלה.

שינה בזמן מחלה

איך לעזור לתינוק לישון כשהוא חולה?

כאשר התינוק חולה השינה הופכת אתגר מורכב עוד יותר מהרגיל שכל הורה נתקל בו. כהורים, אנחנו מוצאים את עצמנו מחפשים פתרונות מהירים כשהתינוק לא מצליח להירדם בגלל נזלת, שיעול או חום.

אז איך באמת מתמודדים עם לילות ללא שינה כשהתינוק חולה?

מה עושים כשתינוק משתעל בלילה ולא נרדם? והאם מותר להמשיך בתהליך ייעוץ שינה בזמן מחלה? תהליך שינה בזמן מחלה דורש התאמות מיוחדות בשגרת השינה וזו אחת הסיבות מדוע חשוב שילווה ע״י יועצת שינה מוסמכת שתוכל לתת מענה יעיל בזמן אמת לכל התפתחות. כשתינוק סובל מנזלת, שיעול או חום, איכות השינה שלו נפגעת משמעותית. בתקופה מאתגרת זו, חשוב להתמקד בנוחות ובהקלה על התסמינים. טיפ חשוב במיוחד להקלה על נשימה בלילה הוא ליצור שיפוע קל שייצור הגבהה כדי שראש התינוק יהיה מעט מורם. כמו כן, חשוב להקפיד על טמפרטורת חדר אופטימלית לשינה בכלל ובפרט בזמן מחלה, במיוחד כשיש חום.

תזמון שינה בזמן מחלה עשוי להשתנות - חלק מהתינוקות יזדקקו ליותר שעות שינה בעוד אחרים יתקשו להירדם בכלל. שניהם תקינים לחלוטין כחלק מתהליך ההחלמה. לאחר שהתינוק מבריא, ניתן לחזור בהדרגה לשגרת השינה המוכרת, אך קחו בחשבון שתהליך החזרה לשגרה עשוי לקחת בין מספר ימים לשבוע.

צריכים עזרה נוספת עם שינת התינוק? אני כאן בשבילכם עם ליווי אישי והדרכה מקצועית להתמודדות עם אתגרי השינה. צרו קשר עוד היום לייעוץ שינה והנקה מותאם אישית למשפחה שלכם.

efon22_a_sick_baby_with_fever_--chaos_45_--stylize_700_--v_6._bbb63207-287a-4428-89aa-5da8
efon22_vacation_with_a_baby_--chaos_45_--stylize_700_--v_6.1_0a85a4e6-1d15-4b78-a1e1-c6336

שמירה על הרגלי שינה של תינוקות בזמן חופשה

מיקונוס, פריז, מיאמי או ווגאס. כל יציאה לחופשה עם תינוק היא חוויה מרגשת, אך היא יכולה גם לאתגר את הרגלי השינה שהצלחתם לבסס בבית. הורים רבים נמנעים מנסיעות או חופשות מתוך חשש שהשינה של התינוק תשתבש לחלוטין במקום חדש. חוסר שגרה, סביבת שינה זרה ולילות לא רציפים הם חששות מובנים, אבל זה לא אומר שחופשה עם תינוק חייבת להיות מתישה. למעשה, עם הכנה נכונה ושמירה על כמה עקרונות בסיסיים, אפשר לטייל בלי לפגוע בהרגלי השינה של התינוק – וליהנות מהחופשה בלי דאגות.

  • שגרת ערב קבועה (ככל שניתן)– גם אם השעות מעט משתנות, טקס השינה (אמבטיה, ארוחת ערב, שיר שקט ומוכר מהבית) יאותת לתינוק שהגיע הזמן לישון.

  • קחו את חפצי השינה הקבועים (״חפץ מעבר״)– שמיכה אהובה, מוצץ או צעצוע רך יכולים לספק תחושת ביטחון ולעזור בהירדמות בסביבה החדשה.

  • הקפידו על סביבת שינה דומה – אם אפשר, צרו תנאים שמדמים את החדר בבית – חושך יחסי, רעש לבן במידת הצורך ומיטת תינוק בטוחה.

  • תנו זמן הסתגלות – תינוקות עלולים לחוות קושי להירדם בימים הראשונים של החופשה, וזה טבעי. היו סבלניים והימנעו משינויים קיצוניים בהרגלים.

שמירה על הרגלי שינה בזמן חופשה תעזור לכם לחזור הביתה בלי צורך להתחיל מחדש את תהליך ההרדמה. גם אם יש סטיות קטנות מהשגרה, ברגע שתחזרו הביתה – חיזרו להרגלים הרגילים בהדרגה כדי שהתינוק יסתגל בחזרה במהירות

מאמרים נוספים שכדאי לקרוא

bottom of page